Introductie - Mijn Haagse vredesconferenties en Vredespaleis collectie

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

 
 
 

Introductie

 
 
 

De collectie en ik


Het recht in de meest brede zin van het woord is één van mijn interesses. De start van mijn collectie ligt ergens rond 2005. Menig vlooienmarkt, antiekwinkel en het internet werd en wordt nog steeds bezocht. Dit heeft geleid tot een collectie van ruim 1500 objecten en welke dus nog steeds groeit. Objecten van verschillende materialen en in alle vormen, maten en kleuren. Borden, bekers, lepeltjes, blikken, sigarendoosjes en -blikjes, vele 'platte zaken' (binnen de verzamelwereld een term voor objecten van papier), etc.
(Wie zijn nieuwsgierigheid niet meer kan bedwingen klikt op de categorieënbutton)

Medio 2013, onder andere in verband met het 100-jarig bestaan van het Vredespaleis (op 28 augustus 2013), besloot ik mijn eigen virtuele Vredespaleismuseum te creëren en online te zetten. Na maanden van foto's maken, teksten opstellen en enige hulp zag deze site op de dag van het 100-jarig bestaan het daglicht. Diegenen die mij destijds hebben geholpen: dank hiervoor!


De totstandkoming van het Vredespaleis in vogelvlucht

Een belangrijk resultaat van de 'Eerste Haagse Vredesconferentie’ (1899, Huis ten Bosch, Den Haag) was de oprichting van het 'Permanente Hof van Arbitrage'. Enige tijd na oprichting van het Hof ontstond de wens om het Hof op een andere locatie te vestigen dan waar het zat (Prinsegracht 71, Den Haag). Het idee ontstond om het Hof te vestigen in een nog te ontwerpen en te bouwen 'Vredestempel'. De zoektocht naar locatie en geld kon beginnen. De locatie, een gedeelte van het landgoed Zorgvliet (Sorghvliet) en wat eerder in bezit was van Koning Willem II, kon mede dankzij de Nederlandse regering worden aangekocht van Adriaan Goekoop. Voor de bouw werd onder andere Huize Rustenburg, dat door Anna Paulowna - vrouw van Koning Willem II en dochter van Tsaar Paul I - tot haar dood in 1865 werd gebruikt en waarin zij onder andere een Russisch-orthodoxe kapel tot haar beschikking had, gesloopt. Het geld voor de bouw van het Vredespaleis werd 'gevonden' bij de in Schotland geboren Andrew Carnegie (1835 - 1919). Carnegie was eind 19e eeuw / begin 20e eeuw één van de rijkste Amerikanen. Hij had zijn fortuin onder andere verdiend met zijn bedrijf 'Carnegie Steel Corporation'. Vandaar zijn bijnaam 'Staalkoning'. Carnegie werd uiteindelijk door enkele vrienden overtuigd van het belang van de ‘Vredestempel’ echter, aan de bouw stelde hij ook zijn eigen eisen. Dit mede voortkomend uit zijn voorliefde voor bibliotheken. Carnegie stelde als eis dat er naast het te bouwen Vredespaleis ook een juridische bibliotheek werd aangelegd en onderhouden. Een akkoord werd bereikt. Voor de verdere uitwerking en invulling van het geheel werd de Carnegie-stichting opgericht. Uiteindelijk schonk Andrew Carnegie in 1903 het omvangrijke bedrag van $ 1,500,000.- . Heden ten dage is de bibliotheek van Het Vredespaleis toonaangevend in de wereld van het internationale recht.

Toen het geld en de locatie geregeld waren, bleef de vraag nog open hoe de nog te bouwen 'Vredestempel' er uit zou moeten gaan zien. Daarvoor werd een internationale prijsvraag georganiseerd. Architecten mochten hun ontwerpen, die moesten voldoen aan een waslijst aan eisen, indienen. Dit leverde als resultaat 216 ontwerpen op. Het winnende ontwerp kwam van de hand van de Franse architect Louis M. Cordonnier (zie onder de categorie 'prijsvraag' voor de ontwerpeisen waaraan destijds voldaan diende te worden en voor enkele foto's van tekeningen van het winnende ontwerp).

Tijdens de 'Tweede Haagse Vredesconferentie' (1907, Binnenhof, Den Haag) is op 30 juli 1907 tijdens een officiële ceremonie de eerste steen gelegd. De feitelijke bouw begon enige tijd later. Op 28 augustus 1913 werd het Vredespaleis in aanwezigheid van Andrew Carnegie, Koningin Wilhelmina en vele (internationale) hoogwaardigheidsbekleders, geopend.


De collectie en de route er doorheen


Mijn doel bij het bouwen van deze site was om de bezoeker tijdens het 100-jarig jubileumjaar (2013) allerlei verschillende voorwerpen te tonen waarop het Vredespaleis staat afgebeeld. Naast objecten met daarop het Vredespaleis afgebeeld, bestaat de verzameling uit onder andere objecten gerelateerd aan 'de stichter' van het Vredespaleis, Andrew Carnegie. Om de collectie overzichtelijk te presenteren, is deze ingedeeld in ongeveer 50 categorieën. Klik in de menubalk op de 'categorieënbutton', waarna een overzicht verschijnt van alle categorieën. Plaats de muis op een categorie en de naam van die categorie verschijnt. Klik nogmaals en deze wordt zichtbaar. Klik daarna verder op de verschillende objecten. U kunt hiermee doorgaan tot het gekozen object groot in beeld verschijnt. Met de 'backspacebutton' keert u terug naar het vorige scherm.

Zoals eerder beschreven is tijdens de twee Haagse Vredesconferenties van 1899 en 1907 zowel figuurlijk als letterlijk de basis gelegd voor het huidige Vredespaleis. Onder de button 'De Haagse Vredesconferenties' ziet u foto's van objecten die onderdeel uitmaken van de collectie en die gerelateerd zijn aan deze twee belangrijke (Haagse) historische momenten.


Tot slot

Als verzamelaar kijk ik altijd uit naar nieuwe aanwinsten. Ik vraag u dan ook om bijvoorbeeld eens te kijken op zolder, in de garage, aan de muur of in die ene doos of kast. Wellicht heeft u een object dat u verveelt, waar u niets mee doet of simpelweg vanaf wil en waarin ik mogelijk ge
ïnteresseerd ben. Laat het weten. Stuur een e-mail en voeg als het even kan een foto toe. Kijk ook eens op de 'Beschikbaar / gezocht' pagina. Daar staan afbeeldingen van enkele objecten waar ik al wel een foto van heb, maar helaas heb ik het object nog niet gevonden. Wellicht met uw hulp lukt dat alsnog.

Heeft u zelf interesse in een object kijk dan ook op de pagina 'Beschikbaar / gezocht'. Daar staan foto's van objecten die ik dubbel heb.

Heeft u naar aanleiding van het bekijken van de site, de collectie en/of de beschikbare/gezochte objecten nog vragen en/of opmerkingen, stuur een e-mail. Voor mijn contactgegevens verwijs ik u naar de 'contactpagina'. Reacties beantwoord ik altijd.

Veel kijkplezier in mijn digitale Vredespaleismuseum.

Een vriendelijke groet,

Vincent


 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu